The article composed by George Xatzilidis, was published at the newspaper Naftemporiki Makedonia on the 26th of November, 2012. The article is cited here at its default language (Greek) and in its original form.
"Green-AgriChains στη Βόρεια Ελλάδα"
[ΑΠΘ] Έρευνα με στόχο τα αγροδιατροφικά
Οι "πράσινες εφοδιαστικές αλυσίδες" στο μικροσκόπιο της έρευνας ομάδας πανεπιστημίων με συντονιστή το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Του Γιώργου Χατζηλίδη
Μείωση μέχρι 30% στο κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων μπορεί να επιφέρει η υιοθέτηση των πράσινων εφοδιαστικών αλυσίδων στον αγροδιατροφικό τομέα, όπως τόνισε ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Aarhus, Διονύσης Μπόχτης, στο πλαίσιο εκδήλωσης που έγινε στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας.
Αντικείμενο της εκδήλωσης ήταν το έργο Green-AgriChains, τη χρηματοδότηση του οποίου πέτυχε, από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με 1,5 εκατ. ευρώ και για την περίοδο 1/10/2012 έως 30/9/2015, ερευνητική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Ελευθέριο Ιακώβου.
Το ΑΠΘ, ως συντονιστής εταίρος, πλαισιώνεται από άλλα επτά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια (Brunel, Insead, Aarhus, Karlsruhe Institute of Technology, Sheffield, ΊΈΙ Θεσσαλονίκης και Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας) και τέσσερις σχετικούς συλλογικούς φορείς / επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και το μεγαλύτερο γερμανικό cluster logistics, με τη συμμετοχή πάνω από 100 εταιρειών.
Με την υλοποίηση του έργου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φιλοδοξεί να αναδείξει το ΑΠΘ σε κέντρο ευρωπαϊκής αριστείας στην περιοχή των βιώσιμων εφοδιαστικών αλυσίδων.
Στόχος του έργου είναι η εκπόνηση εφαρμοσμένης έρευνας σε όλες τις πτυχές του σχεδιασμού και της λειτουργίας περιβαλλοντικά φιλικών εφοδιαστικών αλυσίδων που εστιάζουν στα αγροδιατροφικά προϊόντα.
"Οι πράσινες εφοδιαστικές αλυσίδες μπορούν να μειώσουν το χρόνο μεταφοράς των εμπορευμάτων και, συνακόλουθα, την εκπομπή των ρύπων κατά 18%. Με όλες τις οικονομίες κλίμακας που δημιουργούνται, το τελικό αγροτικό προϊόν θα φθάνει σε φθηνότερη τιμή στον καταναλωτή", σημειώνει ο κ. Μπόχτης.
"Η βιώσιμη εφοδιαστική αλυσίδα δεν αποτελεί πια μόνο ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αλλά προαπαιτούμενο. Χαρακτηριστικά όπως η ασφάλεια, η εξοικονόμηση ενέργειας, η ανακύκλωση, η ιχνηλασιμότητα, η ορατότητα και η ανταγωνιστικότητα είναι απαραίτητα για τη βιωσιμότητα της αλυσίδας και όλων των κρίκων της. Τα Green-AgriChains συνδυάζουν δύο από τα βασικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που πρέπει να αναπτύξει η Ελλάδα (και ειδικά η Βόρεια Ελλάδα) για να προχωρήσει στην παραγωγική της ανασυγκρότηση: Τη γεωγραφική της θέση ως διαμετακομιστικού κέντρου και τον αγροτικό τομέα", προσθέτει ο κ. Ιακώβου.
Οι περιοχές ενδιαφέροντος του έργου Green-AgriChains καλύπτουν το σύνολο των σταδίων μιας εφοδιαστικής αλυσίδας συμπεριλαμβάνοντας την αειφόρο γεωργία, τις πράσινες προμήθειες, την προώθηση των προϊόντων, τη διαχείριση αποβλήτων και υλικών συσκευασίας, τη μείωση των αέριων ρύπων κατά την παραγωγή και τη μεταφορά, την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας, αλλά και την εταιρική κοινωνική ευθύνη.